Szerviz tanácsok

Mikor kell motor olajat cserélnem?

Olajcsere a legtöbb Mazda típusnál 20 ezer (esetenként 15 ezer) kilométer megtételét követően, de legkésőbb egy év eltelte után esedékes. A legutóbbi olajcsere időpontját és az akkori kilométeróra állását gépkocsijának szervizkönyve tartalmazza. Amennyiben a legutóbbi olajcsere időpontja nem ismert, mihamarabb keresse fel márkaszervizünket, mert az elhasználódott motorolaj komoly károkat okozhat gépkocsijának motorjában.
Milyen problémákat okozhatnak az elhasználódott gyertyák?

Az indítási problémák, vagy a motor bizonytalan járása sok esetben az elhasználódott gyertyák következménye. A gyújtógyertyákat érdemes a gyári előírások szerint cserélni.
Miért kell pollenszűrőt cseréltetnem az autómban?

A pollenszűrő (utastérszűrő) egy igen hasznos és praktikus alkatrésze autójának, mert megvédi az utasokat a kinti levegőben lévő szmogtól, virágpollentől és portól. Az eltömődött utastérszűrő első jele, hogy az ablakok indokolatlanul párásodnak. Ennek oka, hogy az eltömődött utastérszűrő használatával nagymértékben csökken a belső tér szellőzése.
Mi a szerepe a levegőszűrőnek?

A levegőszűrő megakadályozza, hogy a motorba szennyeződés (pl. por) kerüljön. Idővel ez a szűrő a szennyeződésektől eltömődik, és elzárja a levegő útját. Az eltömődött levegőszűrő jelei a teljesítmény csökkenése, és az üzemanyag fogyasztás drasztikus emelkedése. A levegőszűrőt érdemes a gyári előírások szerint, minden második olajcsere alkalmával kicserélni.

Honnan tudom, hogy fékbetétet kell cseréltetnem?

A fékbetét cseréjével nem szabad megvárni, amíg az teljesen elkopik, ugyanis az elkopott fékbetét amellett, hogy balesetveszélyes, rövid időn belül a féktárcsát is tönkreteszi. Bár a fékbetét csere esedékességére a megtett kilométerekből is lehet következtetni (ez kb. 40-60 ezer km.), a csere pontos idejét márkaszervizünk szakemberei tudják megállapítani. Idejében cserélt fékbetéttel megtakaríthatja egy felesleges féktárcsa csere költségeit.
A fékbetétekkel együtt a féktárcsákat is kell cseréltetnem?

Amennyiben teljesen elkoptak fékbetétjei, valószínűleg a kopott fékbetétek már a féktárcsát is károsították, és így azt is cserélni kell. Rendszeresen ellenőrzött, és idejében cserélt fékbetétek esetén viszont csak minden második, vagy harmadik fékbetét cserénél kell a féktárcsákat is cserélni.
Mitől megy tönkre a kipufogó?

Az üzemanyag elégetésekor keletkező szénmonoxid és víz savas esőként marja belülről a kipufogó alkatrészeit. A hibát már csak akkor észleljük, amikor a kipufogó valahol átlyukad, de addigra valószínűleg belül már több helyen is rozsdásodásnak indult a kipufogó. Lyukas kipufogódobnál tehát nem érdemes csupán a látható sérülést kijavítani, hanem javasolt inkább a dobot kicserélni.
Miért fontos a lengéscsillapítók állapota?

Lengéscsillapító nélkül az autó kerekei még egyenletes úton is annyira pattognának, hogy szinte fele idejüket a levegőben töltenék. Mivel a lengéscsillapítók állapota nem hirtelen, hanem fokozatosan romlik, így sok autótulajdonosnak fel sem tűnik, hogy megszűnt a kerekek csillapítása. Ellenőriztesse lengéscsillapítóinak állapotát rendszeresen, és szükség esetén azonnal cseréltesse ki azokat, mert hibás lengéscsillapítókkal nagymértékben csökken kerekeinek tapadása.